Topkarakter til Toyota Yaris

Baggrunden for det flotte resultat i sikkerhedstesten skal findes i Toyotas nye platform baseret på Toyota New Global Architecture filosofien, en ekstra airbag mellem forsæderne samt i den seneste generation af Toyotas sikkerhedspakke Toyota Safety Sense 2.5, der er standard i alle udgaver af Yaris.

Sikkerheden er i top i den helt nye Toyota Yaris. Det fastslår organisationen Euro NCAP, der sikkerhedstester stort set alle nye biler og netop også har haft den nye Yaris gennem den strenge test. Med topkarakteren fem stjerner ud af fem mulige udmærker den nye og fjerde generation af Toyota Yaris sig i sikkerhedstesten og sætter dermed helt nye standarder for sikkerheden i biler i miniklassen.

Euro NCAP strammer hvert år kravene til at opnå de maksimale fem stjerner, og det har derfor her i 2020 aldrig været sværere at score fem stjerner.

Der er flere årsager til Yaris’ flotte resultat i sikkerhedstesten. Først og fremmest er Yaris bygget på en helt nyudviklet platform, hvor det har været muligt at tilpasse platformsstrukturen på en måde, der har gjort karosseriet stivere. Det er med til at reducere den potentielle skade på og deformation af selve kabinen i tilfælde af en kollission. Samtidig er lastdelen på den nye Yaris designet til at kunne absorbere endnu mere energi. Alt sammen medvirker til en øget sikkerhed for både fører og passagerer.

Unik airbag mellem forsæderne

Sikkerhedsforbedringerne stopper dog ikke her. For en ottende og ekstra airbag placeret mellem forsæderne, som i den nye Honda Jazz, forhindrer nemlig yderligere, at fører og forsædepassager støder hovederne sammen i tilfælde af en sidekollission, mens også et par særligt designede gardinairbags ved bagsædet tager ekstra hensyn til eventuelle børn.

En helt ny og for klassen unik sikkerhedsfeature i den nye Yaris er en særlig vejkrydsassistent, der er i stand til at advare og automatisk nødbremse bilen, hvis man i et vejkryds overser en fodgænger ved et højresving eller en fodgænger eller modkørende bil ved et venstresving.

Vejkrydsassistenten er en del af sikkerhedspakken Toyota Safety Sense 2.5, der er standard i alle udgaver af den nye Yaris. Sikkerhedspakken rummer udover vejkrydsassistenten blandt andet også en automatisk nødbremse, der automatisk nødbremser for biler, fodgængere og cyklister og virker op til bilens tophastighed; en aktiv vognbaneassistent, som hjælper med at holde bilen inden for stregerne på vejen; en vejskilteassistent, der ved hjælp af et kamera i forruden aflæser vejskilte på ruten og viser dem i et farvedisplay foran føreren, samt en adaptiv fartpilot, der sørger for at holde afstand til den forankørende, og som også fungerer ved køkørsel.

All-in med sikkerheden

En del af sikkerhedsudstyret i den nye Toyota Yaris er normalt kun udstyr, man ser i større og markant dyrere biler. Men Toyota har altså valgt at gå all-in med sikkerheden i den nye Yaris, hvilket altså Euro NCAP nu belønner med fem stjerner.

Den nye Yaris er den første og foreløbig eneste bil, der har været igennem Euro NCAP’s strengere sikkerhedstest her i 2020, og scorer 86 procent i voksensikkerhed, 81 procent i børnesikkerhed, 78 procent i fodgængersikkerhed og 85 procent i sikkerhedssystemer. Euro NCAP fremhæver især Yaris’ flotte resultater i sidekollissionstesten og pæletesten samt den gode beskyttelse imod piskesmæld ved påkørsel bagfra. Den høje sikkerhed for børn i bilen understreges i selve crashtesten, hvor Yaris scorer 23 af i alt 24 point.

Euro NCAP bemærker på positiv vis også den nye og ottende airbag mellem forsæderne i testrapporten, ligesom nødbremsen får store roser med på vejen.

Del artikel

Har du også læst?