Stopper uopmærksomme trafikanter

I denne uge kontrollerer politiet uopmærksomme trafikanter på vejene i hele landet. Uopmærksomhed eller manglede orientering er en medvirkende faktor ved de fleste dødsfald i trafikken.

Uopmærksomhed eller manglende orientering spiller en stor rolle i det samlede antal dødsulykker i trafikken. For at få flere til at holde fokus på trafikken, sætter landets 12 politikredse ind med en uopmærksomhedskontrol i denne uge. Få sekunders uopmærksomhed kan nemlig betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende bil frontalt.

En af de hyppigste årsager til distraktion er brug af håndholdt mobiltelefon, men betjening af navigation eller musikanlæg under kørslen fjerner også opmærksomheden fra vejen. Det er direkte forbundet med fare at kigge væk fra vejen, da man ikke når at opdage, hvis faren opstår. Bare det at have tankerne et andet sted end i trafikken er også en form for distraktion, da det også kan nedsætte reaktionstiden, og dermed gøre en farlig situation endnu farligere.

Tal fra Vejdirektoratet viser, at i 61% af alle dødsulykker i trafikken er uopmærksomhed og/eller manglende/utilstrækkelig orientering en medvirkende faktor.

Fra 2017 til 2021 er 486 mennesker blevet dræbt i ulykker, hvor uopmærksomhed eller manglende/utilstrækkelig orientering indgår, hvilket svarer til at der årligt er 97 mennesker eller to personer, der hver anden uge dør på grund af uopmærksomhed eller manglende/utilstrækkelig orientering i trafikken.

Ulykker hvor to køretøjer rammer hinanden frontalt er uden sammenligning den hyppigste ulykkestype inden for ulykker relateret til uopmærksomhed eller manglende/utilstrækkelig orientering.

 

Del artikel

Har du også læst?