At have bil er ofte en af husstandens store udgiftsposter. Nogle bilejere betaler af på et billån og betaler for en parkeringsplads tæt på hjemmet. Andre køber nye dæk og betaler for reparationer. Fælles for bilejerne er at drivmiddel er blevet dyrere og det samme er det blevet at sende bilen til service.
Men at sende bilen til service på et autoriseret værksted giver god mening. Ikke mindst hvis bilen stadigvæk har nyvognsgaranti og det har den ofte i de 2 første år efter at den er blevet indregistreret for første gang. Visse bilmærker tilbyder dog længere nyvognsgarantier på 3, 5 eller hele 7 år.
Det giver ligeledes god mening at lade bilen få udført service på et autoriseret værksted hvis du tror at du vil sælge bilen inden for en overskuelig fremtid. På den måde får du de eftertragtede stempler i bilens servicebog.
Hvis din bil er ældre, så læs her!
Hvis du derimod har en ældre bil, som ikke længere er omfattet af nyvognsgaranti og som du ikke har planer om at sælge, så kan du ofte spare penge ved at servicere bilen selv. Ikke at du skal udføre de helt store servicer med udskiftning af vandpumpe eller drivremme eller hvor der kræves special værktøj men små og mellem service er ikke noget som bør afskrække personer som har hænderne rigtigt skruet på.
Det første du starter med at se i bilens servicebog hvad som skal kontrolleres alternativt udskiftes og hvornår. Enter skal dele udskiftes fordi bilen har passeret et vist antal kilometer på kilometertælleren eller også skal du, til trods for at du anvender bilen sjældent, have udskifte dele efter f.eks. 2 år.
Hvad indeholder et lille eller et mellemservice?
Både serviceintervaller og hvad der skal kontrolleres/udskiftes er forskelligt fra mærke til mærke og fra motor til motor, så du skal se hvad som gælder for din bil i din bils servicebog.
Men hvis vi skal generalisere, så indeholder sådanne service ofte udskiftning af bilens luftfilter (hvorigennem den suger den luft som senere skal blandes med benzin/diesel), bilens kupefilter (den luft som de som sidder i bilen indånder), oliefilter (som renser motorolien), udskiftning af motorolien (se i servicehæftet hvilken type du behøver og husk at købe en ny bolt med skive som skal monteres efter at du har aftappet den gamle motorolie), udskifte vinduesviskere, påfylde sprinklervæske, smøre dørhængslerne med fedt osv. Ved visse kilometer intervaller eller hvis bilen ikke kører ”rent” bør tændstifter kontrolleres/udskiftes (tænk på at momentnøgle behøves ved montering af tændstifter). Løser det ikke problemet så bør tændspoler kontrolleres og udskiftes ved behov.
Sådan laver du service på din bil!
Hvis du er i tvivl om hvordan du gennemfører service på bilen nemmest eller hvilke skruer som skal løsnes, så findes der mange gode gør-det-selv videoer på Youtube. Du skal blot søge efter f.eks. change airfilter Audi A6 2012. På Autodoc.dk, som sælger reservedele til de fleste bilmærker, finder du også mange gode videoer med trin-for-trin instruktioner. På Autodoc.dk skal du blot indtaste din nummerplade for at se hvilke reservedele som passer til din bil. Ved at se en instruktionsvideo kan du ofte se hvor lang tid hver udskiftning tager.
Hvis du har mod på at foretage deciderede reparationer eller et lidt avanceret service men er i tvivl om noget, så kan det være en god idé at tilmelde dig til et autoforum. Her kan du ofte få hjælp til fejlsøgning og konkrete råd. Et eksempel på et populært bilforum er: https://audiclub.dk
2 % Autodoc rabatkode
Når du handler på Autodoc så er priserne allerede pressede men hvis du vil presse prisen maksimalt, så kan du frit hente en Autodoc rabatkode på https://rabatkongen.dk/shop/autodoc/som giver dig 2% ekstra rabat.
Ikke plads til service af bilen derhjemme?
Hvis du bor i lejlighed og derfor ikke har en plads hvor du kan udføre service så findes der bilservicehaller, i flere danske byer, hvor du kan leje dig ind på timebasis. Ofte findes der her adgang til det værktøj som du behøver for at udføre grund og mellemservice. Et eksempel på et populært gør-det-selv værksted er https://roskilde-gds.dk/ hvor en lift koster fra 135 kr. / time.
Originale dele eller uoriginale dele?
Hvis du f.eks. skal have udskiftet et hjulleje på din bil så kan du vælge mellem et originalt og et såkaldt OEM produkt. Ofte er den eneste forskel om din bils mærke er trykt på papkassen eller ikke og naturligvis hvilken pris du skal betale. Ofte kan du f.eks. købe et hjulleje produceret af RIDEX eller SKF til 30% af den pris du behøver at betale for samme hjulleje blot i en original papkasse.
5 smarte tricks
1) Det kan også være en god ide at støvsuge de steder under motorhjelmen hvor vand frit skal kunne løbe ud. Her samles det ofte grannåle og blade. Et trick er at montere en halv meter armeret haveslange yderst på støvsugerslangen. På den måde kan du støvsuge over alt. Hvis du ikke gør det selv og efterfølgende sender bilen til service, så er det ikke unormalt at værkstedet, på eget initiativ gør det og fakturerer 200 – 300 kr. ekstra for det.
2) Kør motorolien varm inden du aftapper motorolien. OBS mange værksteder suger den gamle motorolie fordi det er hurtigere end af aftappe den, men alt den gamle olie inkl. metalstøv bliver ikke suget med op.
3) Hvis du er sensitiv overfor andre bilers udstødning, så prøv at skifte til en HEPA kupefilter.
4) Hvis du sommetider, om vinteren, har svært at åbne bildøren så påfør silikone på gummilisterne.
5) Hvis du ikke selv har mod på at udskifte f.eks. bremseskiver og bremseklodser så kan du ofte spare penge ved selv at indkøbe reservedele og derefter indhente en fast pris fra et par værksteder på selve udskiftningen. Du kan dog ikke få et mærkeværksted til at udskifte til dine selvindkøbte reservedele.