Skorstensgaard har igen fået røvfuld

Ifølge en pressemeddelelse fra Skorstensgaard betragter værkstedskæden sig som vinder af de juridiske slagsmål med De Danske Bilimportører som har stået på i årevis. Realiteterne er imidlertid, at Sø- og Handelsretten og/eller Vestre Landsret netop har dømt Skorstensgaard for i flere år at have gjort brug af 19 markedsføringsudsagn, som er kendt ulovlige og i mange tilfælde også vildledende over for forbrugerne. Du kan læse de 19 udsagn nederst i artiklen her. 

– Det er trist og overraskende, hvis en seriøs værkstedskæde efter flere års retssag for to instanser vælger at betegne en så massiv og langvarig vildledning af forbrugerne og fordrejning af konkurrencen på markedet som en sejr, siger administrerende direktør for De Danske Bilimportører, Mads Rørvig, til Biltesteren.

Det fremgår dog af dommen, at bilejerne bevarer fabriksgarantien ved service og reparation hos Skorstensgaard, hvis stempel i servicebogen er lige så godt som et stempel fra mærkeværkstederne.

Derudover har kæden – og dermed hele den frie værkstedsbranche – bevaret retten til at anvende varemærker i sin online-markedsføring.

Mads Rørvig understreger, at De Danske Bilimportører bestemt hilser konkurrence og det frie værkstedsvalg velkommen – men at det selvfølgelig skal ske på en ordentlig måde, der ikke vildleder forbrugerne og er fair over for konkurrenterne. Og netop det har Skorstensgaards markedsføring ikke levet op til i mange tilfælde, siger Mads Rørvig:

– Skorstensgaard kastede kort før Vestre Landsrets afgørelse håndklædet i ringen i forhold til en række centrale udsagn, som for eksempel ”spar altid 20-40 % i forhold til mærkeværkstederne”, som derfor ikke har været en del af landsrettens dom, fordi Skorstensgaard mindre end to uger før landsretssagen erkendte, at flere udsagn var ulovlige. Disse udsagn har imidlertid været helt centrale budskaber i Skorstensgaards markedsføring på både skrift og i TV-reklamer i en årrække, og det er derfor en stor sejr for forbrugerne, at det nu endelig er slut, siger Mads Rørvig.

Vinderne er bilejerne

Hos Skorstensgaard-kæden oplyser medstifter Anders Skorstensgaard til Biltesteren, at han glæder sig – særligt på forbrugernes og branchens vegne – over dagens afgørelse fra Vestre Landsret.

– Formelt var Skorstensgaard hovedperson i sagen. Men vinderne er i virkeligheden de danske bilejere og den frie værkstedsbranche, for med dommen er det slået fast, at forbrugerne har et reelt alternativ til mærkeværkstederne. Derfor vil sagen også på sigt vise sig at være særdeles vigtig for bilejerne og for den sunde, fair konkurrence mellem værkstederne i Danmark, siger Anders Skorstengaard.

De Danske Bilimportører, der havde rejst sagen først ved Sø- og Handelsretten sidste år og i Vestre Landsret i oktober, skal med dommen betale 250.000 kr. i sagsomkostninger til Skorstensgaard.

Har ikke leveret samme høje kvalitet

 Ifølge De Danske Bilimportører tilbyder Skorstensgaard og de autoriserede værksteder to forskellige ydelser. – Der er plads til begge, men det er vigtigt, at forbrugerne kan træffe deres valg på et fair og oplyst grundlag, siger Mads Rørvig.

Skorstensgaard erkendte da også så sent som i sidste måned (oktober 2021), at man har været uberettiget til at markedsføre sig med “vi leverer samme høje kvalitet som mærkeværkstederne”:

– Skorstensgaards erkendelse af ikke hidtil at have haft samme høje kvalitet som mærkeværkstederne er vigtig for forbrugerne. Vi er glade for, at der med retssagen er blevet sat fokus på de kvalitetsudfordringer, som Skorstensgaard selv har erkendt at have haft, og det er nu op til markedet og den enkelte bilejer selv at holde øje med og vurdere den kvalitet, som de forskellige typer af bilværksteder yder, siger den administrerende direktør for De Danske Bilimportører.

Skorstensgaard har tyske værkstedspriser

Ligeledes har retten skullet forholde sig til, om Skorstensgaards prispres-koncepter som markedsført reelt er lovlige, samt om kæden lever op til at matche tyske værkstedspriser. Prismatch-koncepter er på ingen måde noget nyt fænomen, så her har retten fundet, at Skorstensgaard overholder regler og god skik i sin markedsføring og holder, hvad kæden lover. Dermed fastslår Vestre Landsret, at Skorstensgaards udsagn om at matche tyske værkstedspriser er fuldt lovligt.

Har peget fingre ad sine konkurrenter

Skorstensgaard dømmes dog i Vestre Landsret for uberettiget at have peget fingre ad den autoriserede værkstedsbranche. Det er blandt andet sket med udsagn som “vi har ingen dyre malerier, designermøbler, -lamper, klinker på gulvene eller store glashuse”, “vi vil hellere give dig en lav regning end lade dig sidde i dyre designermøbler i venterummet” og “vi har få kvadratmeter lokaler, som vi skal leje og ingen lagerbinding som skal forrentes”. Sådanne miskrediterende udsagn om konkurrenterne mener Landsretten hverken er fair eller tilladte, hvilket nu endegyldigt også er fastslået af to retsinstanser.

De 19 ulovlige Skorstensgaard-udsagn:

 1. ”vores værkstedspriser ligger 20-40 % under de danske mærkeværksteder”
 2. ”vi er 20-40 % billigere end mærkeværkstederne”
 3. ”spar altid 20-40 % i forhold til mærkeværkstederne”
 4. ”op til 40 % billigere end mærkeværkstederne”
 5. ”vi leverer samme høje kvalitet som mærkeværkstederne – bare til langt lavere priser”
 6. ”alle andre i branchen tager en væsentlig højere timepris end os”
 7. ”vi har tyske værkstedspriser”
 8. ”vi leverer samme høje kvalitet som mærkeværkstederne”
 9. ”vores mekanikere er ca. 30 % mere effektive”
 10. ”vi kan håndtere langt flere biler pr. værkfører end vores kolleger hos mærkeværkstederne”
 11. ”vi begynder rigtigt på bilerne, så vi f.eks. kun skal hæve og sænke liften 1 eller 2 gange, når vi har bilen til service”
 12. ”vi har ikke et kompliceret garanti-, lager- og kulancesystem, som kræver ekstra bemanding at håndtere”
 13. ”vores værkstedspriser ligger op til 40 % under de danske mærkeværksteder”
 14. ”vores værkstedspriser er op til 40 % lavere end mærkeværkstederne”
 15. ”spar altid op til 40 % i forhold til mærkeværkstederne”
 16. ”vi leverer samme høje kvalitet som mærkeværkstederne – bare til lavere priser”
 17. “vi har færre/få kvadratmeter lokaler, som vi skal leje og ingen lagerbinding som skal forrentes”
 18. “vi har ingen dyre malerier, designermøbler, -lamper, klinker på gulvene eller store glashuse”
 19. “vi vil hellere give dig en lav regning end lade dig sidde i dyre designermøbler i venterummet”

Del artikel


Har du også læst?