Øvekørsel uden kørelærer på vej

Regeringen vil lade køreelever øve sig med familie og venner, men kørelærere er skeptiske.

Med transportminister Trine Bramsen (S) i spidsen foreslår regeringen at lade køreelever øve sig med en forælder eller en anden, eleven kender, på passagersædet som et supplement til undervisning fra en kørelærer.

Det fremgår af et lovudkast, hvor det overvejes, om eleven skal have bestået teoriprøven, før han eller hun må køre med en ledsager, der skal være fyldt mindst 25 år og have haft kørekort i tre til fem år.

Det foreslås også, at både eleven og ledsageren gennemfører et såkaldt ledsagerkursus. Det skal sikre, at de begge ved, hvad ledsagerens opgave er, og hvordan man kan reagere i forskellige situationer i trafikken.

Den model kendes fra Sverige. Her kan elever køre ledsaget, fra de er 16 år gamle. Det samme gælder i Norge, mens minimumsalderen i lande som Tyskland og Holland er 16,5 år.

Kørelærere er skeptiske over forslag

Ikke overraskende er Dansk Kørelærer-Union skeptisk. Her siger landsformand Bent Grue til Ritzau, at man bør være meget påpasselig med at sende elever ud i trafikken uden en kørelærer.

Landsformanden oplever ofte, at han skal bruge pedalerne i sin side af bilen – også efter at eleven har været til teoriprøve. Derfor frygter han, at det kan give flere ulykker, hvis man giver unge lov at køre med en ledsager, der ikke har mulighed for at klodse bremserne i.

Lovforslaget forventes fremsat i det kommende folketingsår.

Del artikel

Har du også læst?