Kører egoisten tysk bil?

På et universitet i den finske hovedstad Helsingfors sidder den svenske professor Jan-Erik Lönnqvist og bekræfter, hvad rigtig mange har en opfattelse af; ejere af tyske luksusbiler er oftere egoister i trafikken sammenlignet med ejere af andre bilmærker. 

-Jeg havde personligt lagt mærke til, at det vældigt ofte er hurtige, tyske biler, der kører over for rødt, ikke holder tilbage for fodgængere og som helt generelt kører for stærkt og hensynsløst, siger professoren til det svenske bilmagasin auto motor & sport.

Lönnqvist satte sig for at undersøge, om hans oplevelse var korrekt. Tidligere forskning har vist en sammenhæng mellem dyre biler og overtrædelser af færdselsloven. En udbredt forklaring på fænomenet har været, at magt – i det her tilfælde kraftfulde biler – korrumperer mennesker. Det leder dem ud i en jagt på statussymboler og generel uetisk opførsel.

Men professor Lönnqvist gjorde en drejning. Han ville i stedet finde ud af, om det i praksis er sådan, at en vis type mennesker tiltrækkes af højstatusbiler, selv om de hverken har evner, magt eller penge? Og derudover har en tendens til at overtræde færdselsreglerne?

Krystalklart resultat

I undersøgelsen blev små 1900 finske mænd og kvinder præsenteret for et spørgeskema, hvor de blandt andet skulle svare på, hvilken bil de ejer og om flere af deres øvrige forbrug. Undersøgelsen stillede også spørgsmål, der testede gruppens personlighed.

Resultatet af undersøgelsen var iøjnefaldende: Selvoptagne mænd, som generelt opfører sig provokerende, stridslystent, umedgørligt, usympatisk og uden empati, kører i langt højere grad end andre mennesker i BMW, Audi, Mercedes-Benz eller Porsche.

– Disse personlighedstræk forklarer ønsket om at eje statussymboler. De samme egenskaber forklarer også, hvorfor sådanne mennesker overtræder færdselsreglerne oftere end andre. Det er mennesker, der tit ser sig selv som overlegne og meget gerne vil vise det for andre, siger Jan-Erik Lönnqvist.

Den svenske professor understreger, at penge naturligvis er en forudsætning for at eje statussymboler. Derfor kører velhavende folk oftere i luksusbiler end andre.

– Vi kunne også se, at mennesker med særligt uvenlige personlighedstræk, var særligt tiltrukket af luksusbiler, fortæller professor Lönnqvist.

Forskerteamet fandt også ud af, at forbindelsen mellem antisociale personlighedstræk og en tiltrækning af luksusbiler kun blev fundet hos mænd. Fænomenet findes stort set ikke hos kvinder.

Tiltrækker også dengse-typen

Selv om professorens undersøgelse bekræfter en fordomsfuld opfattelse om ejere af BMW, Audi, Porsche og Mercedes-Benz, er der også et lyserødt håb for alle dem, der er glade for de tyske premium-mærker.

Undersøgelsens hovedkonklusion er nemlig – og lidt forenklet – at mange ejere af tyske luksusbiler er nogle ubehagelige typer. Og så alligevel. Undersøgelsen mundede også ud i en lidt anden delkonklusion. Nemlig at biltypen paradoksalt nok også tiltrækker den stik modsatte mennesketype: Den samvittighedsfulde dengsedreng, der er dygtig, ambitiøs, pålidelig og velorganiseret. Ham, som passer på sig selv og sit helbred og ofte har en fin karriere i erhvervslivet.

Del artikel

Har du også læst?