Som bilejer er det ikke blot registreringsafgift, du skal betale for at køre i din bil. Løbende vil du nemlig også blive opkrævet en anden afgift, der dækker en bestemt periode ad gangen. Før i tiden blev dette kaldt vægtafgift, men i dag kaldes det for periodiske afgifter.
Det er ikke alle, der bliver opkrævet det samme i afgift, da det afhænger af, hvilken bil man kører i. Det er ikke kun beløbet, der er forskel på, men også hvordan det bliver beregnet. Køber man en ny bil i dag, betaler man f.eks. ikke vægtafgift, men derimod CO2-ejerafgift.
Kun få bilejere betaler vægtafgift i dag
I dag er det kun ganske få bilejere, der faktisk betaler vægtafgift. Det skyldes, at det kun er biler, der er blevet indregistreret for første gang inden 1. juli 1997, der betales vægtafgift på. For biler, der er registreret efter denne dato, betales og beregnes afgiften på anden vis.
Dette betyder derfor ikke, at man slipper for at betale en form for afgift, hvis man ikke betaler vægtafgift på bil. Derimod vil man skulle betale en af to andre ejerafgifter, som beregnes på forskellige måder, alt afhængigt af hvornår bilen første gang er blevet indregistreret.
De fleste bilejere betaler grøn ejerafgift
Har du købt en bil, der er blevet indregistreret mellem 1. juli 1997 og 30. juni 2021 for første gang, er det ikke vægtafgift, du betaler. Derimod vil du hvert halve år skulle betale grøn ejerafgift, som bliver beregnet på en anden måde.
Med indførelsen af den grønne ejerafgift overgik man til at beregne afgiftens størrelse ud fra, hvor langt den givne bil kunne køre på literen. Det var derfor ikke længere dens vægt, der havde betydning for, hvad man kunne se frem til at blive opkrævet hvert halve år.
Der opkræves CO2-ejerafgift på nye biler
Efter 24 år med periodiske afgifter, der var baseret på, hvor langt en bil kunne køre på literen, besluttede et politisk flertal i Folketinget i december 2020, at det skulle være slut. I stedet blev den nye CO2-ejerafgift indført.
Det betyder, at en bil, der er registreret efter 1. juli 2021 eller senere, ikke skal betale grøn ejerafgift. Dermed skal der betales CO2-ejerafgift, hvilket bliver beregnet ud fra, hvor meget CO2 den konkrete bil udleder pr. kørt kilometer.
Køber du en helt ny bil, vil du derfor få en mindre opkrævning hvert halve år, hvis du vælger en bil, der ikke udleder specielt meget CO2 pr. kørt kilometer. Finder du en meget CO2-venlig bil, kan du slipper med en halvårlig afgift, der lyder på blot 340 kroner.