EU: Salg af nye benzin- og dieselbiler forbydes 

Et forbud imod diesel- og benzinbiler i EU kan træde i kraft allerede i 2035

Op til weekenden er EU-Parlamentet og de 27  medlemslande i EU blevet enige om at indføre et forbud imod salg af nye diesel- og benzinbiler allerede fra 2035.

Før sommerferien stemte EU-Parlamentet for et forbud imod nye co₂-udledende biler, men forslaget har ventet på den endelige godkendelse fra medlemslandene og EU-Kommissionen.

– Denne aftale er gode nyheder for bilister. Biler, som ikke udleder CO2, vil blive billigere, og det vil gøre dem nemmere at få råd til og adgang til, siger EU-Parlamentets hovedforhandler Jan Huitema ifølge det tyske nyhedsbureau DPA.

Aftalen går på, at nye biler skal udlede 100 procent mindre CO2 i 2035, og 55 procent mindre, end de gør i dag, allerede i 2030.

EU havde i forvejen et mål om, at nye biler, som bliver solgt i 2030, skal udlede 37,5 procent mindre CO2.

De tre parter blev også enige om, at EU skal lave et forslag til, hvordan biler, som kører på CO2-neutralt brændstof, kan blive solgt efter 2035.

– Jeg tror, at vi kan udnytte den teknologiske forandring. Den tidslinje, vi forestiller os, vil også være opnåelig for bilfabrikanter, skriver den tjekkiske industriminister, Jozef Sikela, i en udtalelse fra EU ifølge nyhedsbureauet dpa.

Et mindre bilfirma kan forhandle sig til et lavere mål, end de store bilfirmaer indtil 2036. Her vil de også blive ramt af kravet om 100 procent mindre CO2-udledning.

Biler står i dag for 12 procent af det samlede CO2-udslip i EUs 27 medlemslande. Transportsektoren som helhed står for omkring en fjerdedel.

Forbuddet er den første lov, som er blevet endeligt vedtaget fra en større pakke, som skal begrænse EU-landenes samlede CO2-udledning.

Nu, hvor loven er endeligt vedtaget, skal de enkelte medlemslande vedtage loven i deres egne lande. Ifølge DPAª er der på nuværende tidspunkt ingen planer om et decideret forbud imod at køre i biler, som udleder CO2.

Del artikel

Har du også læst?