Dette indhold er sponsoreret
Hvad koster en bilforsikring egentlig? Det kan der være mange forskellige svar på. Det forholder sig nemlig sådan, at prisen på din bilforsikring afhænger af mange forskellige faktorer. Ja faktisk helt op til syv forskellige parametre har indflydelse på, hvad du skal betale for din bilforsikring. Så hvis du er på jagt efter en billig bilforsikring er du kommet til det helt rette sted. For vi har herunder formidlet det som syv spørgsmål, som du kan svare på for at finde ud af mere om de syv faktorer.
1: Hvilken bil skal forsikres?
Prisen for din forsikring påvirkes først og fremmest af hvilken bil, du ønsker at forsikre. Det giver jo nærmest sig selv, at jo dyrere en bil, der skal forsikres, jo mere vil det som regel koste. Det er dog ikke altid tilfældet. Nyere og større biler er jo nemlig som regel også mere sikre i forbindelse med et trafikuheld, hvorfor disse vil være billigere at forsikre. Det forholder sig dog omvendt, når man taler om motorstørrelse, da en bil med en stor motor har flere hestekræfter og derfor også har større risiko for skader. Af og til ser man også, at gamle biler koster mere at forsikre end en nyere bil, fordi de er mere tilbøjelige til at gå i stykker og kræve reparationer på et værksted.
2: Hvor stor en selvrisiko vil du have?
Selvrisikoen er et af de parametre, som du selv kan være med til at påvirke, når det kommer til prisen på din bilforsikring. Her kan du nemlig selv være med til at bestemme, hvor stor din selvrisiko skal være. Selvrisikoen er det beløb, som du selv skal lægge ud, når du melder en skade til dit forsikringsselskab. Hvis du går efter så billig en bilforsikring som muligt, kan du altså med fordel vælge en høj selvrisiko, fordi du selv påtager dig en større økonomisk risiko i tilfælde af en skade på din bil. Og omvendt vil en lav selvrisiko betyde at selve bilforsikringen vil koste mere.
3: Hvor gammel er du?
Din alder har rent faktisk stor betydning for hvad du kan komme til at betale for bilforsikring. Og det forholder sig rent faktisk også sådan, at din alder har indflydelse på, hvilke selskaber, der overhovedet vil tilbyde dig en bilforsikring. Jo yngre man er, jo mindre erfaring har man som billist, hvorfor man alt andet lige har større sandsynlighed for at få brug for sin bilforsikring, idet man er med i et trafikuheld. Og derfor kommer yngre bilister som regel også ud for at skulle betale mere i bilforsikring end ældre og mere erfarne bilister.
4: Hvor meget anciennitet har du?
Din anciennitet som bilist betyder hvor meget erfaring du har med at køre bil. Nogle forsikringsselskaber beregner det ud fra din alder mens andre beregner det ud fra hvor længe du har haft en bilforsikring – og nogle tredje kombinerer de to faktorer. Jo større anciennitet du har, jo bedre et tilbud vil du kunne få på din bilforsikring. Og det er på baggrund af, at jo bedre bilist du er – altså jo mere erfaring du har – des mindre sandsynligt er det, at du laver skade på din bil og derfor er du mere attraktiv som kunde i et forsikringsselskab. Derfor kan de såkaldte elitebilister typisk få de bedste tilbud på bilforsikring.
5: Hvor bor du henne?
Din adresse behøver ikke nødvendigvis at påvirke prisen på din bilforsikring, men det kan af og til være tilfældet. Det viser sig nemlig, at det ofte kan være dyrere at købe en bilforsikring, hvis man har adresse centralt i byen eller i nærheden af en større by, end hvis man har adresse i et yderområde.
6: Hvor stort et kørselsbehov har du?
Dit kørselsbehov – altså hvor mange km. du kører hvert år – har også betydning for prisen på din forsikring. For jo mere du kører bil, jo større sandsynlighed er der alt andet lige for at du vil komme til at være med i et trafikuheld eller at din bil bryder sammen ude på landevejen, fordi den bliver brugt mere. Derfor er mange forsikringsselskaber også interesseret i at høre om dit kørselsbehov, når de beregner en pris til dig.
7: Hvad er din skadeshistorik?
Din skadeshistorik vil naturligvis også komme til at have betydning for prisen på din bilforsikring. Og det hænger også meget naturligt sammen med det vi nævnte før med alder og anciennitet og hvor “godt” du kører bil. For hvis du tidligere har gjort meget brug af din bilforsikring og dermed har en lang skadeshistorik, kan det være med til at gøre din bilforsikring dyrere – igen fordi det jo er mest attraktivt for forsikringsselskaberne at have kunder, som potentielt slet ikke får brug for at bruge deres forsikring. Typisk ser man også, at prisen for bilforsikring stiger selvom du blot har en enkelt skade på din historik.