DEL

Flere end 350.000 skader på biler blev der i 2020 anmeldt her i landet. Det er altså næsten 1.000 skader dagligt alle ugens dage – ikke så underligt, at det af og til er lidt svært at komme i kontakt med forsikringsselskabet. I kroner og øre er skaderne løbet op i 4,2 milliarder kroner, fortæller brancheorganisationen Forsikring & Pension. 

Hvis vi ser på, hvilke bilmærker, der oftest figurerer i skadesanmeldelserne, så hænger det naturligvis sammen med, hvilke mærker der er flest af på de danske veje. Derfor er det ikke overraskende at Volkswagen indtager førstepladsen. Således blev der sidste år indgivet små 47.000 skadesanmeldelser, hvor der stod VW på bilens fabrikat. 

Kigger vi derimod på antallet af skader i forhold til antallet af indregistrerede biler må VW dog aflevere den – i dette tilfælde – kedelige førsteplads til et andet tysk mærke, nemlig BMW, som tegner sig for ikke færre end 185 skader for hver 1.000 BMW på danske nummerplader.  

Det er altså en skadeprocent på svimlende 18,5 %, der er skarpt forfulgt af Tesla (175 skader) og Audi (171 skader) med henholdsvis 17,5 % og 17,1 %. Det mærke som har den lavest skadeprocent er Subaru med 3,3 % (33 skader), hvilket jo isoleret set er et flot tal. Kæder vi det sammen med antallet af indregistrerede Subaruer er tallet knapt så imponerende. Lige nu kører der omkring 3.000 Subaruer rundt på danske plader.  

Kaster vi et blik på prisen for at få udbedret en skade så er det Porsche-ejernes forsikringsselskaber  der må punge mest ud. 22.271 kroner lyder den gennemsnitlige skadespris for ejeren af en Porsche, der dog har Land Rover og Tesla lige i rumpetten med lidt lavere beløb. 

Men selvom BMW’erne oftest kommer ud for uheld, så er det altså Porsche-ejerne, der smider de største beløb, når det kommer til udbedring af bilskaderne. Gennemsnitligt lå prisen for skaderne i 2020 på 11.900 kroner. Her er duksen i øvrigt Smart, hvis ejeres forsikringsselskab i snit “blot” skal af med 8.143 kroner.  Mere en hver anden skade koster mindre end 10.000 kroner at få repareret, og næsten 10 % af alle biler i Danmark får hvert år en skade, der bliver anmeldt til forsikringsselskabet.

Den typiske skade opstår i forbindelse med påkørsler (92 %.). Der er både tale om eneuheld, og hvis en eller flere biler støder sammen. Andre typer skader opstår for eksempel i forbindelse med tyveri og parkeringsskader.

Forsikring & Pension har tallene fra systemet Autotaks, hvor alle skader, der anmeldes til et hvilket som helst forsikringsselskab, registreres. Derudover bliver også prisen på at få repareret disse skader registreret.