Brændstofpriser årsag til reduceret fart

Prisen på brændstof er ifølge Danmarks Statistik steget med 35 procent fra marts 2021 til marts 2022, og det betyder, at vi bilister gør hvad vi kan for at spare på de dyre dråber. Én måde, der kan spares brændstof på, er ved at reducere hastigheden ved hastigheder over 100 km/t. Og det ser ud til, at det er noget, vi rent faktisk tænker over.

De stigende priser på benzin og diesel har gjort det dyrere for danskerne at køre bil. Nu viser tallene, at bilisterne lader til at reagere på de høje priser ved at sænke hastigheden en smule på motorvejene i perioder uden trængsel. Vi kan i hvert fald konstatere, at hastigheden nu er mærkbart lavere end tidligere år, og det giver nogle besparelser både økonomisk og klimamæssigt, siger afdelingsleder i Vejdirektoratet Andreas Egense.

Vejdirektoratets hastighedsbarometer viser, at gennemsnitshastigheden faldt fra 121,2 km/t i marts 2021 til 119,1 km/t i marts 2022 – altså cirka 2 km/t lavere end samme måned de foregående år. Den lavere hastighed blev registreret på motorveje med en hastighedsgrænse på 130 km/t i perioder uden trængsel.

Faldet i hastigheden giver en reduktion i både CO2-udledningen og brændstofforbruget på godt 2,4 procent, hvilket kan lyde af lidt, men som faktisk er en betydelig afvigelse fra normalen.

For den enkelte bilist giver det naturligvis ikke de vilde besparelser for en tur fra Århus til Vejle, men hvis man ser på en årlig besparelse, kan det give god mening at sænke hastigheden i en tid, hvor brændstofprisen er høj. Således viser Vejdirektoratets beregninger, at vi især ved de høje hastigheder kan spare en del brændstof. På årsbasis taler vi om en samlet besparelse på 11 millioner liter brændstof.

For klimaet betyder det desuden en gevinst på cirka 27.000 tons CO2, som ikke bliver udledt.

Det skal i øvrigt bemærkes, at der kan gå lidt tid fra priser stiger, til vi ser den fulde effekt ude på vejene. Det kan derfor ikke udelukkes, at hastigheden på vejene vil blive reduceret yderligere, hvis brændstofpriserne forbliver på det samme høje niveau, som vi oplever her og nu.

Del artikel