Syv ting der påvirker prisen på din bilforsikring

Dette indhold er sponsoreret

En bilforsikring er en forsikring, som alle bilejere skal tegne i Danmark. Dette gælder både ved køb af brugte biler hos en bilforhandler eller hos private – eller ved køb af en splinterny bil. Der kan være mange afklarende spørgsmål til, hvad en bilforsikring egentlig indebære. I Danmark er der krav om, at man som bilejer som minimum skal have en ansvarsforsikring. Derfor indeholder en bilforsikring altid en lovpligtig ansvarsforsikring. Som bilejer har man også mulighed for at blive endnu bedre dækket med en kaskoforsikring. Der findes ligeledes diverse tilvalgsdækninger, som kan tilkøbes til forsikringen. Hvad der er bedst for dig, og hvad de forskellige former for forsikringer egentlig indebære hver især, kan du blive klogere på nedenfor.

Ansvarsforsikring

Ansvarsforsikringen er lovpligtig, når du er ejer af en bil. Hvis du uheldigvis skulle komme ud for, at blive involveret i et trafikuheld, er du som bilist ansvarlig for, at de andre involverede får erstatning. En ansvarsforsikring dækker den skade, du forvolder, som bilist, på andre mennesker eller genstande. Et motorkøretøj har altid et objektivt ansvar, hvilket betyder, at det altid har ansvar for ulykken. En ansvarsforsikring dækker altså ikke skader på dig selv eller din egen bil.

Kaskoforsikring

Din ansvarsforsikring dækker som sagt ikke skader på din egen bil eller dig selv. Så hvis du har en splinterny eller værdifuld bil, bør du overveje en kaskoforsikring, som dækker skaderne. Hvis du er ude i, at skulle låne penge til dit næste bilkøb, vil banken som regel stille krav i lånebetingelserne om, at bilen har en kaskoforsikring. Dette er bankens sikkerhed for, at den kan få sine penge igen, hvis du skulle ske at forvolde skade på din egen bil. Kaskoforsikringen dækker, hvis din bil får en skade – eksempelvis som følge af påkørsel, sammenstød, parkering og eneuheld. Derudover dækker den også i tilfælde af tyveri, røveri eller brand.

Tilvalg til bilforsikringen

Nogle forsikringsselskaber tilbyder andre forsikringsprodukter tilknyttet bilforsikringen. Det kan eksempelvis være delkasko, solouheld/førerulykkesforsikring og vejhjælp. En delkaskoforsikring dækker skader, som ikke sker under kørsel, eksempelvis hvis din bil påkøres, mens den holder parkeret. En førerulykkesforsikring dækker, hvis du for eksempel kører i grøften, fordi det er glat. Nogle forsikringsselskaber kalder denne forsikringstype for ‘solouheld’. Her skal det dog nævnes at en almindelig ulykkesforsikring dækker skader som invaliditet som følge af såkaldte ‘solouheld’. Vejhjælpsforsikring dækker hvis din bil eller vil starte, eller du er punkteret midt på motorvejen – så kan en vejhjælpsforsikring hjælpe med starthjælp, hjulskift, brændstofudbringning eller låseservice.

Personlige faktorer der påvirker prisen

Selvom prisen på din bilforsikring er personlig, kan det være svært at gennemskue, hvordan prisen egentlig udregnes. Der findes nemlig en lang række personlige faktorer, som har indflydelse på prisen. Ét kriterie der går igen under alle de personlige faktorer, er en risikovurdering. I det følgende præsenteres du for syv af de mest normale faktorer, som forsikringsselskaberne overvejer når de udregner prisen på din bilforsikring.

Bilmodel

Prisen på din bilforsikring påvirkes af, hvilken bil du ønsker at forsikre. Hvis du er indehaver af en større bil, kan det forekomme billigere at forsikre, da større biler ofte er mere sikre, i tilfælde af, at du skulle havne i et trafikuheld. Det modsatte gælder dog for motorstørrelsen på din bil, da biler med en større motor, vil have flere hestekræfter og dermed større risiko for skade – samt et større erstatningskrav til dit selskab.

Selvrisiko

Din selvrisiko er det beløb der skal betales, hvis du melder en skade til dit forsikringsselskab. Det er en af de faktorer, som du let selv kan påvirke. Jo højere en selvrisiko du vælger, desto billigere en bilforsikring får du, da du dermed selv påtager en større økonomisk risiko.

Alder

Din alder har også stor påvirkning på din bilforsikring. Nye bilister vurderes til, ikke at være lige så erfarne bilister som ældre bilister, der har haft kørekort i længere tid. Her er der altså tale om en mangel på anciennitet.

Anciennitet

Dette er en af de faktorer, der har størst indflydelse på prisen på din bilforsikring. Grunden hertil, er at din anciennitet betyder meget for, hvor erfaren en bilist du er. Det antages, at jo mere erfaring du har, desto mindre risiko er der for, at du forvolder skader – hvorfor du bliver mere attraktiv som kunde.

Bopæl

Det er dyrere at købe en bilforsikring, hvis du har bolig i byen end hvis du har bolig i yderområderne. Dette skyldes igen en risikovurdering, der lyder på, at bilejere der bor i byen udsættes for mere trafik og derfor større chance for at ende i trafikuheld, end bilejere der bor i yderområderne.

Årlige kilometertal

Jo mere du kører, desto større risiko er der for, at du er med i et biluheld eller at bilen bryder sammen.

Skadeshistorik

Denne faktor kan være med til at sige noget om, hvor godt du kører som bilist, og derfor hæver nogle selskaber prisen, hvis du tidligere har indberettet skader.

Del artikel

Har du også læst?