Når det kommer til en bils lygter, så giver det sig selv, at de er utroligt vigtige for en sikker kørsel, når det er mørkt. Det er dog ikke nok, at de lyser. Der findes flere krav til ens lygter, end mange går rundt og tror. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i disse regler. Ved at gøre dette undgår du også, at du bliver stoppet af politiet og får en bøde – eller endnu værre, at din bil ikke kan godkendes til syn, når den tid kommer.
Overordnet set er det vigtigt, at du har styr på de forskellige regler og lovkrav, der er, når det kommer til bilens forskellige lygter. Det handler om sikkerhed for både dig og dine medtrafikanter, og er derfor noget, du ikke bør tage let på. Men hvad skal du egentlig sætte dig ind i for at sikre, at dine lygter på bilen er i forsvarlig stand og lever op til alle de forskellige regler? Det kan du få svaret på i denne artikel, hvor vi kigger lidt nærmere på, hvordan du sikrer dig, at lygterne på bilen er i en forsvarlig stand.
Forlygterne
Bilens forlygter består faktisk af en række forskellige lygter.
Positionslyslygterne skal kunne ses fra en afstand af minimum 300 meter og skal lyse hvidt eller gulligt. Nærlyslygterne skal også lyse hvidt eller gulligt og skal være i stand til at oplyse vejen 30 meter frem.
Sidst, men ikke mindst, består bilens forlygter også af fjernlyslygterne. På samme måde som de andre to typer, skal disse også lyse hvidt eller gulligt, og samtidig være i stand til at oplyse vejen 100 meter fremme. Fælles for alle er, at de ikke må blænde modkørende.
Baglygterne
En bils baglygter skal være røde og skal kunne ses på en afstand af minimum 300 meter, uden at bagvedkørende bliver blændet af dem. De skal lyse med samme styrke, for ikke at forvirre bagvedkørende og give dem anledning til at tro at der er tale om to køretøjer.
Derudover skal der også være tre stoplygter monteret på bilens bagende (gælder for nye biler). De skal lyse kraftigere end bilens baglygter, når bilens bremsesystem bliver aktiveret. Grunden til, at stoplygterne skal være kraftigere er, at de skal kunne adskilles fra baglygterne.
Blink- og tågelygter
Der findes også andre lygter på bilen. Henholdsvis tågelygterne og de forskellige blinklys, som sidder rundt omkring på bilen.
Blinklysene skal lyse i en orange farve, så der ikke er nogen tvivl, om ens intentioner for foran- og bagvedkørende.
Tågelygterne skal være hvide eller gullige foran samt røde bagved. Der er særlige regler, der skal følges, når det gælder tågelygter. Den vigtigste af dem alle er, at de kun må bruges i tåge, kraftig regn eller sne, hvor det kan være svært at se noget. Det må de kun, da de ellers kan blænde.
Sådan tjekker du, at bilens lygter er i forsvarlig stand
Som du nok har fundet ud af ved at læse med, så er det vigtigt, at bilens lygter fungerer, som de skal. Det er noget, som du skal tjekke jævnligt. Moderne biler har heldigvis en masse smarte systemer indbygget, som kan advare ejeren, hvis der er noget galt med en lygte eller pære. Hvis en pære springer, så får man i de fleste moderne biler omgående besked og kan derfor hurtigt gøre noget ved problemet. Det er dog ikke alting, som bilens systemer kan advare imod, så du skal stadig huske at visuelt inspicere bilens lygter selv.
Hvad gør man, hvis der er problemer med lygterne?
Hvis der blot er tale om en sprunget pære, så er det i de fleste tilfælde noget, som du selv kan ordne. Skulle der dog opstå mere alvorlige problemer, som du ikke ved, hvad er forsaget af, så bør du søge hjælp hos en ven eller bekendt med forstand på biler.
En fagperson kan hurtigere finde problemet, end du selv kan, og hvis du ikke har den nødvendige erfaring, kan du risikere at skade mere, end du gavner, når du prøver at løse problemet på egen hånd. Derfor bør du altid spørge om hjælp, hvis et problem opstår, og du ikke selv har løsningen.
Kilder:
Oplysninger om forlygter til biler fra autodoc.dk
Oplysninger om udskiftning af forlygter fra jyllands-posten.dk