Lademuligheder øges kraftigt 

Der er 1.600 nye ladestandere på vej over hele landet i løbet af de næste 18 måneder. I år vil flere hundrede nye ladestandere stå klar.

Der er begyndt at være rigtig lang ventetid ved de offentlige ladestander flere steder i landet. Derfor er der i dén grad behov for flere lademuligheder for de mange elbilister der efterhånden er kommet. Det har flere af de store ladeudbydere selvfølgelig luret, så hos de to største, Clever og E.ON, er man godt i gang med at udbygge ladenetværket. Spændende er det også, at brændstofselskaberne Q8, Shell, Uno-X, OK og Circle K, er langt fremme med planerne og etablering af lynladere ved en stor del af deres i forvejen eksisterende brændstofstationer. OK vil derudover opføre flere hundrede ladestandere ved flere Coop butikker. Dog kun 22- og 50 kW-ladere.

Vestjylland har været forsømt længe af de mere etablerede udbydere, så nu tager det Ringkøbing-baserede energiselskab RAH kampen op og etablerer otte 150 kW lynladere Fra Thorsminde i nord til Bjerregård i syd og Hvide Sande i vest.

Clever udbygger især ved shoppingcentre

Clever, der er den største ladeoperatør herhjemme, har netop indgået en aftale med Danske Shoppingcentre så der nu for alvor kommer lademuligheder ved mange af de 18 centre som Danske Shoppingcentre driver. Frem mod udgangen af 2023 kommer der knap 600 nye ladere ved 17 af centrene. Heraf hele 76 ved City 2 i Høje Taastrup, 72 ved Aalborg Storcenter og 68 ladere ved Kolding Storcenter. De første vil være klar inden jul. Desværre er kun omkring 100 af de nye ladere såkaldte lynladere mens de resterende er de langsomme AC-ladere.

Clever har desuden for nylig landet en aftale med Salling Group om op mod 300 lynladere, som vist endda kommer i drift inden nytår. Det sker ved 89 Føtex-butikker med egen parkeringsplads og ved ti Netto-butikker samt tre Bilka-supermarkeder.

E.ON udbygger med 1.000 lader

E.ON har lige nu omkring 1.600 ladepunkter fordelt over hele landet, men inden vi går ind i 2024 vil E.ON have omkring 2.600 offentlige lademuligheder rundt omkring i landet. Her vil det mere være enkelte kommuner, der er i fokus til de nye ladere. Kommunerne/områderne E.ON vil satse på er her i alfabetisk rækkefølge: Aarhus, Ballerup, Bornholm, Esbjerg, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikshavn/Skagen, Gentofte, Helsingør, Hjørring, København, Kolding, Næstved, Nordfyn, Norddjurs, Roskilde, Solrød, Syddjurs samt Tønder/Rømø. Også her kniber det desværre for alvor med at få sat gang i hurtigladerne. Blot omkring 100 af de nye E.ON-ladere vil være lynladere.

Tesla holder sig ikke tilbage

Derudover må vi ikke glemme Tesla som jo her i landet har sit helt eget netværk af ladestandere. Tesla er i fuld gang med at udbygge lynlader-netværket og her er det planen, at tredoble antallet af ladere i løbet af det næste års tid. Lige nu har Tesla 12 stationer med 156 ladere fordelt over det meste af landet. 

Der er her i starten af juni 2022 omkring 5.000 offentligt tilgængelige lademuligheder i Danmark. 

Del artikel

Har du også læst?