Første Renault Master på brint

Taler vi personbilstransport er det lige nu elbilerne, der er fremtiden. Men taler vi varevogne og lastbiler, er teknologien brint. Netop derfor har Renault tidligere på året sammen Plug Power dannet virksomheden Hyvia, der leverer løsninger til brint-og brændselscelleteknologi.

Hyvia er baseret i Frankrig og tilbyder et fuldt service økosystem af varevogne, brændselsceller, brinttankstationer og leverancer af CO2 fri brint. Virksomheden omfatter også flådefinansiering og flådevedligeholdelse.

Den nye Renault Master Master Van H2-TECH er en stor transportbil til forsendelse af varer og pakker med en lastvolumen på 12 m3. Rækkevidden er sat til op til 500 km, og en fuld tankning tager blot fem minutter.

Renault Master Van H2-TECH er udstyret med en 30 kW brændselscelle, et 33kWh batteri og fire 1,5 kg brinttanke. Master Van er naturligvis fremstillet i Frankrig på Batilly fabrikken. Den nye Master Van er udviklet til behovene hos iværksættere, flådeejere og lokale aktører.

Teknologien giver særlig mening til brug i lette lastbiler, da den giver mulighed for et udvidet kørselsområde, mens køretøjet kan bruges intensivt til transport af store belastningsmængder.

Brintteknologien vil blive tilbudt i en række lette transportkøretøjer udstyret med brændselsceller. For eksempel stilles teknologien til rådighed i varevogne, chassis til karrosseri og bybusser.

Hyvias brint prototype tankstation giver mulighed for hurtig tankning. Processen tager som tidligere nævnt omkring fem minutter, hvilket er i overensstemmelse med normal tankning. Stationen fås med 350 eller 700 bars tryk. Tankstationen er desuden nem at betjene og brinten produceres enten på stedet gennem vandelektrolyse eller ved bulk-leverancer i gasflasker. Systemet lagrer den komprimerede brint, før den om nødvendigt fyldes over til køretøjet.

Sikkerhed er kernen i systemet, og systemet er designet omkring strenge standarder og regler. Tankstationen kan købes til virksomheden eller lejes.

Den næste prototype, der præsenteres, er i øvrigt en Master Chassis Cab H2-TECH. En stor varevogn med endnu mere lastplads (19 m3) og en rækkevidde på 250 km, samt en Master Citybus H2-TECH med plads til op til 15 passagerer og en rækkevidde på 300 km.

Del artikel

Har du også læst?