Fiat er ikke død

Fiat løfter sløret for en ny familie af Panda-inspirerede konceptbiler, der allerede til juli bliver til virkelighed i form af en helt ny model. Herefter vil Fiat lancere en ny model hvert år frem til 2027. 

Hvis du går med den tanke, at Fiat er ved at være død og borte så kan du godt tro om igen. Fiat har flere bilmodeller på vej, og med 1,3 millioner solgte biler på verdensplan alene sidste år er det trods alt for tidligt at lægge det italienske bilmærke i graven. Alle de nye modeller vil dele samme platform, og for at imødekomme kunder over hele verden vil de nye modeller kunne fås med både elektriske, hybrid, diesel- og benzindrivlinjer.

Målsætningen er at producere prisvenlige biler med en ”less is more” tilgang, hvor man fjerner overflødige dele og reducerer forurenende materialer som krom, legeringer, læder og skum i sæderne.

Fiat fortæller i en pressemeddelelse, at den særlige italienske kreativitet stadig er det bærende element i de nye modeller og det betyder, at der både er fokus på rummelighed, maksimal udnyttelse af den indvendige plads og modularitet – alt sammen pakket ind i et fremadskuende og, mildt sagt, modigt design.

En ny bybil

Det første koncept er en bybil. Den er større end den nuværende Panda og er vel i virkeligheden en “Mega-Panda”. Dens design er inspireret af Fiats fødested: Den ikoniske Lingotto-bygning i Torino med den berømte testbane på taget. Designerne lod sig inspirere af nogle af Lingottos særlige funktioner, da de skabte den nye designstil: Strukturel letvægt, pladsoptimering og lys. Indvendigt har den ovale “La Pista 500” testbane sat sit præg på flere elementer, lige fra instrumentbrættet til displayet og sæderne. Der er bevidst valgt genanvendte plastikmaterialer samt bambusstoffer, og som en smart feature har konceptbilen et ladekabel, der kan rulle sig selv ind på plads i bilen.

Pick-Up

Fiat præsenterer også en konceptudgave af en pick-up. Fiat har rigtig gode salgstal i Sydamerika, og Strada-pick-up’en er den bedst sælgende bil på det brasilianske marked. Denne succes skal udbredes globalt, også til Europa.
Fiat’s nye pick-up-koncept er en kombination af en varevogn med alle dens funktioner og komforten i en crossover/SUV, men udført i en størrelse, så den passer perfekt ind i bymiljøer over hele verden.

Fastback

Fiats fastback koncept er en efterfølger til to af mærkets største succeser – Fiat Fastback i Brasilien og Fiat Tipo i Mellemøsten og Afrika. Hensigten er at etablere sig på globalt plan i Latinamerika, Mellemøsten, Afrika og endda her i Europa. Konceptbilens aerodynamik skal give et lavere forbrug og samtidig skal designet gerne udstråle et moderne hop ind i fremtiden.

Crossover

Det fjerde koncept er en rummelig familie-crossover, en slags “Giga-Panda”. Den er udviklet med fokus på familiens transportbehov, og helt i tråd med Fiats DNA er den et udtryk for tilgængelig mobilitet, der tilbyder sikkerhed, alsidighed og nytænkning.

Camper

Det sidste koncept er den ultimative alt-i-en bil, som giver os mennesker mulighed for at blive forbundet med hinanden og naturen. Dette koncept hylder “Fun-ctionality” fra Panda’en fra 80’erne og tager udgangspunkt i alsidigheden fra en SUV.
Hvor mange, eller om overhovedet bare én, af konceptbilerne der bliver til noget er svært at spå om. Men glædeligt er det da bestemt, at Fiat efter snart 125 år på bagen ikke har tænkt sig at lægge sig i graven lige foreløbig.

Del artikel

Har du også læst?