DEL

– Den ser virkelig godt ud når den bare holder der og viser sig frem! Ordene kommer fra en kammerat jeg ikke så tit ser. En karrieremand på 42 år, der aldrig har interesseret sig synderligt meget for biler. Tilbage i barndommen ville han hellere læse tegneserier end kigge i bilblade, som jeg for eksempel gjorde, men hans første indskydelse får mig alligevel til at tænke, at når udseendet på Arteon kan få ham til at kigge en ekstra gang, så har VW fat i noget specielt.

VW Arteon – et designmæssigt mesterstykke

Designmæssigt har Volkswagen virkelig ramt plet med Arteon. Inde i kabinen er der styr på det hele. Der er ikke noget der knirker. Der er ingen “løse samlinger” og så ser det bare ekstra fedt ud med et interiør og sæder i en grå farve i stedet for det altid er sort. Arteon kører i øvrigt som en langt dyrere bil. Affjedringen, som er ligeglad med både sidevind og små ujævnheder i vejen, er til topkarakter, DSG-gearkassen gør det som altid sublimt, og den støjisolerende kabine er behagelig at opholde sig i. Og så trækker det bestemt heller ikke ned, at bagsædet også kan rumme voksne mennesker med en højde på 185 cm uden problemer. Selv bagagerummet, der rummer 563 liter, får plusser i bogen. 

VW Arteon – mere fornuftig end Audi A5

Med Aerteon stepper Volkswagen et stor trin forbi den mere kedelige Passat, og tilbyder en eksklusivitet og komfort der er sjældent set i prisklassen under 500.000 kroner. Audi har den smukke og stilfulde A5 til en listepris fra 520.000 kroner (beskatning fra 409.000 kroner, red.), men som det altid er med Audi, skal du af med langt flere penge, da indstigningsmodellen er barberet for alt det, der hedder ekstraudstyr. Med Arteon Business får du masser af ekstraudstyr med i prisen på 489.955 kroner, hvilket gør Arteon interessant. 

VW Arteon med masser af udstyr

For det første står Arteon Business på et sæt vildt fede 19” alufælge, og så har den et panorama-soltag som kan åbnes. Desuden er den udstyret med en adaptiv fartpilot med vejskiltegenkendelse, så den aflæser hastighedstavlerne og automatisk tilpasser hastigheden efter skiltene. Den har digital instrumentering. Den har også en førerassistentpakke, som indeholder automatisk nødbremse, lane assist, blind spot sensor og kø-assistent. Den har desuden topmodellen af VWs infotainmentsystemer, et Discover Pro navigationsanlæg med 9,2” touchskærm og så har den bakkamera og parkeringsassistent som kan parkere bilen for dig. Alt sammen til 490.000 kroner (beskatning fra 390.000 kroner, red.)

VW Arteon med ny motor

Motoren i testbilen er helt ny på Aerteon-programmet. Der er tale om en 1,5 liters turbobenziner med 150 hestekræfter. Den har en række brændstofbesparende teknologier som automatisk cylinderfrakobling, intelligent kølesystem og et system, hvor motoren automatisk slukkes, når speederen slippes ved hastigheder på op til 130 km/t. De mange tekniske løsninger betyder, at testbilen her i praksis kan køre omkring 17 km blandet kørsel på en liter benzin. Umiddelbart lyder 150 hk ikke af meget til så stor en bil, men hvis du som udgangspunkt mest skal bruge den til at æde den ene kilometer motorvej efter den anden, så kan den sagtens gå an. 

Den fornuftige VW Arteon

Er det derimod masser af overskud, du søger, ville jeg nok gå en motorstørrelse op, og vælge den med 190 hk. Dels koster den blot 32.000 kroner mere end testbilen her, og dels får du mange flere kræfter i bilen, og dermed overskud til også at overhale med 120 km/t ude på motorvejen. Du kan selvfølgelig også tage Arteon Business med dieselmotor. Her får du bilen med en 2,0 liters motor med 190 hestekræfter til 568.000 kroner (beskatning fra 468.000 kroner, red.). Umiddelbart vil jeg vurdere sidstnævnte som det bedste køb.    

VW Arteon Elegance Business

Pris: Denne bil kr. 489.955,- Beskatningspris kr. 389.995,-
Brændstofforbrug: 17,3 km/ltr.
Motor:  Fire cylindre, turbo
Ydelse: 150 hk ved 5.000 omdr./min.
Moment: 250 Nm ved 1.500 omdr./min.
Topfart: 220 km/t
0-100 km/t: 8,9 sek.
Egenvægt: 1.556 kg
Tilladt anhængervægt: 1.900 kg m bremser – 750 kg uden bremser
Bagagerum: 563 liter
Længde/Bredde/Højde: 4.862/2.127/1.450 mm

Kommentarer