DEL

Der er uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken. For at få flere til at holde fokus på trafikken, sætter landets 12 politikredse ind med en uopmærksomhedskontrol fra i dag den 22. maj til søndag den 27. maj 2018.

Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt. For at forebygge de her ulykker sætter vi ind med kontrol i den kommende uge, siger Christian Berthelsen, politiassistent, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Hvad laver folk bag rattet?

Rigspolitiets Nationale Færdselscenter har gennemført en undersøgelse i hele landet i foråret, hvor man på by-, lande- og motorveje har observeret, hvad 26.000 trafikanterne foretager sig bag rattet.

Undersøgelsen slår fast, at cirka 6 % af alle førere af personbiler og varevogne under deres kørsel udfører en handling, der kan distrahere dem og tage deres fokus fra trafikken. Det vil sige, at de enten taler i håndholdt eller håndfri mobiltelefon, indstiller deres GPS, spiser eller drikker, mens bilen er i fart.

Undersøgelsen konkluderer også, at det særligt blandt de tunge køretøjer (især lastbiler) er et problem, hvor hele 15 % foretager sig distraherende handlinger, når de kører på vejene.

Mental uopmærksomhed fylder

Politiet sætter altså ind med uopmærksomhedskontrol i denne uge og bakker op om Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og landets kommuners kampagne mod uopmærksomhed i trafikken.

Kampagnen ”Kør bil, når du kører bil – kom ud af din boble” sætter fokus på, at det ikke kun er vigtigt at have blikket rettet på trafikken. Men vores mentale opmærksomhed, hvor vi er optaget af krævende mobilsamtaler eller sidder i egne tanker, udgør også en risiko. Det er med til at påvirke vores reaktionstid og øger ulykkesrisikoen markant, når vi mentalt er fraværende bag rattet. Det viser en norsk samt en ny, dansk undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har gennemført blandt flere end 4.300 trafikanter.


Hold fokus på trafikken – sådan gør du:

• Hold ind til siden, hvis du skal indstille din GPS eller benytte din mobiltelefon.

• Hold ind til siden og få ro i bilen, hvis børnene er urolige og kræver din opmærksomhed.

• Lad være med at lede efter ting, du taber. Kør ind til siden – eller vent til du kommer frem.

• Kig på trafikken, også mens du taler med dine medpassagerer.

• Få andre i bilen til f.eks. at skrue låget af din vandflaske, taste på GPS, række dig solbriller etc.

Kommentarer